Kako prati prozore?

kako-prati-prozore

 Najbolje vrijeme za pranje prozora je suh, ali pomalo tmuran proljetni dan ili bilo koje suho vrijeme kad prozori nisu obasjani suncem.

Ako perete prozore kad sja sunce, oni će se osušiti prebrzo, a na staklu će ostati pruge. 

Ni vrlo hladni dani, kad je temperatura ispod nule, nisu dobri za pranje prozora jer od velike hladnoće i staklo i staklarski kit postaju vrlo krhki pa se može dogoditi ili da staklo popuca ili da zbog pritiska ispadne iz okvira (ako doista razbijete prozor ili bilo kakav stakleni predmet, pokupite najsitnija srebrna zrnca i krhotine stakla kuglicom bijelog kruha na koju se zalijepe komadići stakla).

Evo još nekoliko savjeta za pranje prozora, stakla i zrcala.

Uvijek očistite prozorske okvire prije nego što počnete prati stakla (ako želite imati besprijekorno čistu prozorsku dasku pomiješajte alkohol s toplom vodom u omjeru 1:8).
Pazite da zastori budu što dalje od prozora koji perete, a to možete postići tako da ih skupite i pri dnu omotate oko vješalice za odijela i lagano zavežete, te vješalicu objesite na najudaljeniji dio prečke za zastore ili karniše.

Ako je prozor ili zrcalo prašnjavo ili prljavo, staklo treba oprati prije čišćenja ili poliranja kako se ne bi oštetilo od grubih čestica prašine.
Dodate li kapljicu octa u čistu vodu, dobit ćete odlično sredstvo za pranje stakla od kojeg vam neće samo zasjati prozori nego će se za topla vremena i muhe držati podalje.

Možete napraviti dobru otopinu za pranje prozora tako da u pola litre vode dodate jednu žličicu amonijaka za čišćenje i jednu žlicu metilnog alkohola. Ulijte otopinu u prskalicu za cvijeće, označite što je unutra da je možete brže pronaći i odložite je na takvo mjesto da vam bude pri ruci.
Gotovu tekućinu za pranje prozora treba nanijeti na suho staklo jer ako dođe u dodir s bilo kakvom vlagom ili kondenziranom parom na prozoru, razmazat će se po cijelom staklu pa ćete je teško isprati, a na staklu će ostati mrlje.

Ako perete prozor iznutra i izvana, jednu stranu stakla brišite vodoravnim pokretima, a drugu okomitim, jer ćete tako najbolje ustanoviti gdje se nalaze tvrdokorne mrlje.
Tvrde mrlje od izmeta muha i drugih insekata operite čistom krpom namočenom u vruću vodu kojoj ste dodali kapljicu parafina. Ne samo da se tako mogu najbolje očistiti tvrde točkice od izmeta muha (iako neki tvrde da je za to dobar hladan čaj) nego se navodno nakon toga muhe nikad više ne vraćaju na isto mjesto. 
Najbolji i najjeftiniji način pranja prozora i zrcala je pomoću navlaženog, zgužvanog novinskog papira, nakon čega uzmite još novina i suhim, zgužvanim papirom obrišite i ispolirajte stakla. Nemojte novine previše namakati u vodu, osobito kad perete zrcala, jer će voda kapati i skupljati se u donjem rubu okvira, te nagristi srebrni premaz na pozadini zrcala.

Muhe vam neće slijetati na prozorski okvir ako ga istrljate uljem od lavande ili limuna (uljem od kore limuna). Muhe također mrze bosiljak, pa možete objesiti grančicu bosiljka na prozor, ili još bolje, zasaditi ga u lonac i držati u kuhinji tako da vam usput bude pri ruci kad poželite začiniti hranu tom aromatičnom biljkom.
Prozori će se puno manje magliti ako stavite posudu punu soli (koja upija vlagu) na prozorsku dasku.
Ako nanesete kap glicerina na krpu kojom brišete zrcalo i prozore u kupaonici, spriječit ćete kondenziranje pare.

Izvor: e-kako.hr


<< Nazad