10 stvari koje treba provjeriti prije nego kupite stan


Iako će svatko nakon useljavanja napraviti kozmetičke promjene, dobro je na početku izbjeći hitne popravke. Bolje da taj novac potrošite na kuhinjski stol iz vaših snova ili čak na režije i namirnice. Donosimo savjete što da provjerite prije potpisivanja dokumenata i nasljeđivanja problema prethodnih stanara.
 
1. Provjerite odvod: Možda zvuči čudno, ali ljudi s time često imaju problema. Negdje između kuće i kanalizacije dođe do začepljenja. Uzrok su obično otpale grane ili puknute cijevi. Ali najlakši način da otklonite sumnju je puna perilica za rublje, otvorene slavine u kadi i lavabou i onda provjerite otječe li sve bez problema.
2. Otvorite sve prozore: Zamjena prozora nije zabavna ni jeftina. Otvorite ih i provjerite zapinju li ili se iz bilo kojeg drugog razloga ne daju otvoriti.
3. Odvrnite sve slavine: Iako mijenjanje slavina nije neka posebna znanost, nije baš zabavno ležati na podu i u rukama držati čudne alate. Provjerite radi li sve kako treba da biste izbjegli bolove u leđima.
4. Zapalite vatru u kaminu: Dimnjake obično postavljaju profesionalci, ali to ne znači nužno da su u dobrom stanju. Čistite ih jednostavnim pozivom lokalnom dimnjačaru, ali saznati je li ventilacija na kaminu postavljena kako treba je nešto sasvim drugo.
5.  Kušajte vodu: Razlog se uvijek nauči s mukom. Čak i ako vaš grad ima odličnu vodu, cijevi vam mogu biti stare pa ispuštaju nešto u vašu čašu. Dobro je unaprijed znati hoćete li morati kupiti nove filtere za cijevi ili Britta vrčeve.
6. Pustite vodu u zahodu: Treba provjeriti nose li se svi zahodi u tom stanu ili kući dobro s WC papirom. Ako niste zadovoljni, vlasnici će ga vjerojatno zamijeniti prije nego potpišete ugovor.
7. Otvorite razvodnu kutiju: Uredna i jasno označena kutija je zadovoljna kutija. Ona koja izgleda kao da su se u njoj igrale vjeverice je problematična. Potražite loše pričvršćene žice i one koje ne vode nikamo. To bi moglo značiti da i izvan zidova postoje gole žice.
8. Upalite grijanje/klimu: Dobro je znati da rade prije nego ih trebate koristiti. Provjerite i rade li na željenoj temperaturi, a ne samo daju li se upaliti.
9. Povucite tepih: Prije nego uselite, želite znati kakvi su podovi i ima li vlage ili plijesni ispod tepiha. Potražite najnižu stranu sobe i ako je moguće povucite rub tepiha.
10. Vlaga u podrumu: Iako se to lako da namirisati, provjerite ima li tragova vlage. Čak ako zidovi nisu izrazito vlažni, potražite sredstva koja povlače vlagu iz zraka. Ako su vlasnici dovoljno pametni da ih uklone, provjerite mjesta oko odvoda gdje se vlaga često nakuplja.

Izvor: domosfera.hr


<< Nazad