Kako do energetskog certifikata i koja mu je cijena?

Za stanove do 400 kvadrata platit ćete najviše 2700 kuna, a za kuće i do deset tisuća kuna

Prodajete li stan ili ku─çu u ugovoru obavezno morate navesti kojem energetskom razredu pripada va┼ía nekretnina. Taj podatak morate potkrijepiti energetskim certifikatom, za ─Źiju je izradu cijene propisalo ministarstvo. U medijima se ─Źesto navodi da je najvi┼ía cijena izrade tog certifikata 2700 kuna.
Me─Ĺutim, taj je podatak samo djelomi─Źno to─Źan jer se odnosi samo na stanove. ┼Żelite li certificirati ku─çu, cijena je i vi┼íe nego dvostruko ve─ça i to zato ┼íto, kako ka┼że jedan od ovla┼ítenih energetskih certifikatora, oko ku─çe ima puno vi┼íe posla.
– U ku─çi morate obratiti pa┼żnju na sve zidove, podove, negrijane tavane..., a izrada certifikata traje do dva tjedna – isti─Źe na┼í sugovornik napominju─çi da su brojni gra─Ĺani shvatili da im je certifikat nu┼żan pa su zatra┼żili njegovu izradu. Va┼żno je re─çi i da su institucije ve─ç trebale imati javno istaknute energetske certifikate za sve zgrade ve─çe od 1000 ─Źetvornih metara, ali ta praksa jo┼í nije za┼żivjela.
┼áta sve tra┼żi energetski certifikat?
Energetski certifikat omogu─çuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajali┼íta potro┼ínje energije. Primarna mu je svrha za┼ítita kupaca i podizanje kvalitete gradnje. Sadr┼żi energetski razred zgrade, njezinu povr┼íinu te rok do kojeg vrijedi. Ovisno o tome u kojem je energetskom razredu zgrada mo┼że se vidjeti koliko energije tro┼íi, odnosno ┼ítedi. Naravno, to znatno utje─Źe i na iznos ra─Źuna za grijanje, elektri─Źnu energiju... Nove zgrade bez energetskog certifikata ne mogu dobiti uporabnu dozvolu. Ve─çina zgrada (i stanova i ku─ça) u Hrvatskoj, kako ka┼że ministrica Anka Mrak Tarita┼í, pripada C energetskom razredu.
Zašto je potrebno imati energetski certifikat?
Energetsko certificiranje zgrada i energetske preglede zgrada i ostalih gra─Ĺevina koje tro┼íe energiju ne treba shvatiti kao jo┼í jednu zakonsku obvezu i dodatne tro┼íkove, ve─ç kao priliku za stru─Źnu analizu i utvr─Ĺivanje potencijala energetske u─Źinkovitosti te za pokretanje konkretnih projekata energetske obnove zgrada koji u pravilu rezultiraju vi┼íestrukom koristi za vlasnika odnosno korisnika zgrade.
Tko je du┼żan pribaviti energetski certifikat zgrade pri njezinoj prodaji?
Vlasnik zgrade, odnosno njezina posebnog dijela du┼żan je imati energetski certifikat pri njezinoj prodaji od 1. srpnja 2013. godine. Kupac zgrade odnosno njezina posebnog dijela prije sklapanja ugovora o kupoprodaji ima pravo uvida u energetski certifikat.
┼áto je s novim zgradama koje su gra─Ĺene poslije 2010.?
Energetski certifikat nove zgrade izdaje se nakon ┼íto je zgrada sagra─Ĺena, a prije pu┼ítanja u pogon i izdavanja uporabne dozvole. Energetski certifikat nove zgrade sadr┼żi preporuke za kori┼ítenje zgrade vezane uz ispunjenje bitnog zahtjeva u┼ítede energije i toplinske za┼ítite i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.
Zašto se provodi i inzistira na energetskom certificiranju zgrada?
Svrha energetskog certifikata je pru┼żanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, u─Źinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade. 
Tko izra─Ĺuje i izdaje certifikate?
Energetski pregled provode i energetske certifikate izdaju za to ovla┼ítene osobe. Registar ovla┼ítenih osoba dostupan je na web stranicama nadle┼żnog ministarstva www.mgipu.hr. U pravilu, u energetskom pregledu sudjeluju tri stru─Źne ovla┼ítene osobe, arhitektonske/gra─Ĺevinske, strojarske i elektrotehni─Źke struke.
Što je potrebno od dokumentacije?
Investitor ili vlasnik zgrade javne namjene osim podataka, tehni─Źke dokumentacije te ostalih uvjeta za neometan rad, du┼żan je osigurati arhitektonski snimak postoje─çe zgrade koja podlije┼że energetskom pregledu i certificiranju.
Koji su rokovi do kojih zgrade moraju imati energetski certifikat?
Nove zgrade prije uporabe odnosno pu┼ítanja u pogon moraju imati energetski certifikat izra─Ĺen po Pravilniku o energetskim pregledima gra─Ĺevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13, 78/13). Postoje─çe zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati va┼że─çi energetski certifikat i predan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine. Pojedina─Źne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati va┼że─çi energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. sije─Źnja 2016. godine. 
Je li termografsko snimanje uvjet za izradu energetskog certifikata?
Ne, infracrvena termografija nije obavezna pri energetskom certificiranju, ali je preporu─Źljiva. Najpouzdaniji na─Źin da se utvrdi energetska propusnost objekta je izmjera metodom infracrvene termografije. Njome se mogu otkriti nepravilnosti pri gra─Ĺenju koje mogu utjecati na preporuke u zaklju─Źku energetskog pregleda.
Što s onima koji stanove, urede, zgrade... daju u najam ili zakup?
Iako je u prvoj verziji tako─Ĺer trebala po─Źeti 1. srpnja ove godine, obaveza energetskog certificiranja pri najmu, leasingu ili zakupu odgo─Ĺena je do 1. sije─Źnja 2016. godine.
Što je energetski razred zgrade?
Energetski razred zgrade je indikator energetskih svojstava zgrade, ozna─Źava se od A+ (naju─Źinkovitije) do G (najneu─Źinkovitije).
Što je energetski pregled?
Energetski pregled je postupak koji se provodi u svrhu analize energetskog stanja i utvr─Ĺivanja mogu─çih mjera za pove─çanje energetske u─Źinkovitosti u postoje─çim zgradama. Energetski pregled se obavezno provodi za postoje─çe zgrade koje podlije┼żu obvezi energetskog certificiranja.
Postoje li subvencije za izradu energetskih certifikata?
Postoje fondovi koji poti─Źu energetsku u─Źinkovitost i daju financijsku potporu. To je npr. Fond za za┼ítitu okoli┼ía i energetsku u─Źinkovitost. Sredstva subvencija ostvaruju se preko javnih natje─Źaja. Me─Ĺutim, energetski certifikat je dokument koji definira energetski razred i mogu─çe energetske u┼ítede, te je ustvari izrada energetskog certifikata preduvjet da se uop─çe vidi u kakvom je zgrada stanju sa stajali┼íta energetike.
Kolike su kazne ne pribavi li vlasnik energetski certifikat zgrade koja se prodaje?
Propisano je da ─çe se vlasnik gra─Ĺevine, pravna osoba, kazniti nov─Źanom kaznom u iznosu od 20.000 do 100.000 kuna. S 10.000 kuna kaznit ─çe se fizi─Źka osoba u svojstvu vlasnika. U slu─Źaju da vlasnik ne osigura energetski certifikat za zgradu odnosno njezin poseban dio pri prodaji, kupac ga mo┼że prijaviti Dr┼żavnom inspektoratu.
Tko je definirao cijene energetskog certifikata i kolike su?
Kako bi se izradio energetski certifikat potrebno je provesti energetski pregled. U skladu s time, u nadle┼żnom ministarstvu definirane su cijene navedenih usluga, i to: cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade od 50 do 250 m² iznosi do 4750 kn (s uklju─Źenim PDV-om), a za zgrade od 250 do 400 m² iznosi do 7400 kn. Cijena energetskog pregleda i certifikata za stan u zgradi iznosi do 2700 kn.
Kolika je kazna ako se ne ishodi energetski certifikat prije po─Źetka kori┼ítenja zgrade?
Predvi─Ĺena je nov─Źana kazna za pravne osobe u iznosu od 25.000 kuna. Nov─Źanom kaznom u iznosu od 15.000 kuna kaznit ─çe se vlasnik gra─Ĺevine fizi─Źka osoba za isti prekr┼íaj.
Mora li u oglasu za nekretninu biti naveden energetski razred i ho─çe li agencije biti ka┼żnjavane ako takvu necertificiranu nekretninu oglase?
Ako se oglas za zgradu koja se prodaje objavljuje u medijima, tada u oglasu treba navesti i energetski razred te zgrade, a za to je odgovoran vlasnik. Kazne za agencije nisu propisane, ali agencija-posrednik u prometu nekretnina je ovla┼íteni posrednik nekretninama i kao takva je du┼żna poznavati propise koji se odnose na podru─Źje njihove djelatnosti (u ovom slu─Źaju propise koji se odnose na obvezu posjedovanja energetskog certifikata zgrade) te ih predo─Źiti strankama koje koriste njezine usluge.
Kakva je procedura za zgrade javne namjene?
Zgrade javne namjene i zgrade mje┼íovite namjene moraju imati izra─Ĺen i javno izlo┼żen energetski certifikat, i to: grade korisne povr┼íine ve─çe od 500 m² moraju imati izdan i javno izlo┼żen energetski certifikat najkasnije do kraja 2013., a zgrade korisne povr┼íine ve─çe od 250 m² najkasnije do kraja 2015. Za nepridr┼żavanje ovih odredbi predvi─Ĺene su kazne od 10.000 do 150.000 kuna.
Koliko vrijedi dobiveni energetski certifikat?
Certifikat se izdaje na deset godina, nakon ─Źega ga treba ponovo izraditi. Imate li velike gra─Ĺevinske zahvate na svojoj zgradi, s energetskim pobolj┼íanjima, mo┼żete ga zatra┼żiti i ranije, o─Źekujete li da ─çe biti vi┼íeg razreda.
Kako se mo┼że pobolj┼íati energetski razred za postoje─çe zgrade?
Izdavanje energetskog certifikata obuhvaća i energetski pregled zgrade s davanjem prijedloga mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane.
Imaju li javni bilje┼żnici, kao i gruntovnice, kod ovjere ugovora, odnosno upisa nekretnine, pravo tra┼żiti i energetski certifikat? 
Pribavljanje energetskog certifikata zgrade, odnosno samostalne uporabne cjeline, nije uvjet za ovjeru kupoprodajnog ugovora kod javnog bilje┼żnika niti za upis nekretnine u zemlji┼ínu knjigu.

Izvor: vecernji.hr


<< Nazad