Sigurni znakovi da je u vašem domu vrijeme za velike popravke

Sigurni znakovi da je vrijeme za popravke

Sigurni znakovi da je u vašem domu vrijeme za velike popravke

Starost kući donosi određeni šarm, ali to ide u paketu s problemima koja se javljaju ako se niste dovoljno dobro brinuli za svaki pojedini aspekt mjesta u kojem živite.

Oštećenja na krovu ili plijesan najčešći su problemi koji mogu zadesiti svakog vlasnika nekretnine, pa je važno na vrijeme prepoznati ove znakove nevolje. 

Čvrsti temelji najvažnija su stvar kod kuće. Ako vidite pukotine na zidu ili vam se vrata neprestano zaglavljuju, temelji kuće vjerojatno su popustili pa je potrebno poraditi na njima i dodatno ih osnažiti. 

Električne instalacije stare zajedno s kućom i nakon nekog vremena postaju nevaljale. Sve učestaliji kratki spojevi i pucanje žarulja indikatori su da električne instalacije više ne obavljaju svoju funkciju kako spada te da ih se pod hitno mora promijeniti. Uostalom, upravo je ovo glavni krivac u većini slučajeva požara u kući ili stanu, pa je u starijim nekretninama potrebno raditi redovite kontrole instalacija. 

Cijevi koje propuštaju također su uobičajeni problem, no ovo može biti samo pokazatelj još većeg problem. Kada vodoinstalacije propuštaju, a odvodi za vodu su sve manje učinkoviti, toalet više ne funkcionira najbolje i voda se pojavljuje na neželjenim mjestima, javlja se strukturalna šteta i okružje pogodno za razvoj gljivica i plijesni. 

Kada je peć uključena ne samo do ćete dobiti veći račun za potrošenu energiju, već riskirate i trovanje ugljičnim monoksidom. Ako vaše ložište daje nedosljedan protok topline ili ne grije kuću ispravno ili uopće, od velike je važnosti da ga odmah pregledate. 

Većina stručnjaka tvrdi da bi krov trebao trajati 20 do 25 godina. Ako je prošlo i više od postavljanja krova na vašoj kući, možda je vrijeme da popravite ili u potpunosti zamijenite crijep koji je u međuvremenu postao i ozbiljna prijetnja zbog svog opadanja. 

Skidanje boje događa se zbog neadekvatne pripreme. Kada se vlaga zavuče iza boje, to može uzrokovati mnoge problem. Farbanje prekasno ili prerano u proljeće povećava šanse da će boja ostati na svom mjestu. 

Stabla predstavljaju problem ako rastu preblizu kuće: grane zadaju strukturalnu štetu, korijenje oštećuje temelje, a umiruća stabla privlače kukce. Ako se borite s ovim problemom, sasijecite ga u korijenu. Doslovno. 

Curenje i vlaga uzrokuje pojavu plijesni, pa ako vam se simptomi alergije više javljaju kad ste u kući nego vani, upravo navedeno može biti razlog tome. Pobrinite se da su vam odvodi ispravni kako biste spriječili nakupljanje vode i vlage. 

Izvor: http://magazin.net.hr/dom-vrt/zanimljivo-i-korisno/sigurni-znakovi-da-morate-napraviti-popravke-u-kuci
 


<< Nazad