U potrazi za prostorom
Kupujete dom? Pogledajte na što sve treba pripaziti

 U potrazi za prostorom

Pogledajte na što sve treba pripazitiAko je zgrada lo┼íe gra─Ĺena, mane ─çe se vidjeti vrlo brzo

Nakon napornog razgledavanja nekretnina koje se nude na tr┼żi┼ítu, a izbor je uistinu velik, te┼íko se odlu─Źiti za onu pravu. Kad vam se doista ─Źini da ste na┼íli svoj dom iz snova i osje─çate se ugodno u prostoru za koji mislite da biste u njemu proveli cijeli ┼żivot, bilo bi dobro preispitati potencijal koji nudi va┼í budu─çi dom.

Tra┼żite i tlocrt stana

Prije svega trebate biti sigurni da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj biste ┼żivjeli ono ┼íto vama odgovara. Va┼żno je utvrditi kakva je povezanost s ostalim dijelovima grada, prije svega blizina stanice za javni prijevoz, ┼íkole, vrti─ça, posla na kojem radimo, lije─Źnika, tr┼żnice itd. Prije kupnje 
provjerite odgovara li vam zemljopisni polo┼żaj zgrade i koliko imate dnevnog svjetla u svim prostorijama. Najbolje bi bilo razgledavati stan pri dnevnom svjetlu ako je to mogu─çe. Ako je u pitanju stan koji se nalazi na zadnjem katu, obratite pozornost na krov koji bi mogao imati problema s proki┼ínjavanjem, a ako je rije─Ź o starijoj zgradi, provjerite kada je obnovljen. Isto tako provjerite jesu li na podovima drvene grede ili betonske plo─Źe, ┼íto bitno utje─Źe na cijenu renoviranja stana. Osim ┼íto vam je svaki kvadrat jako bitan, ne obra─çajte pozornost na broj kvadrata nego na funkcionalnost i iskoristivost prostorija. Bilo bi dobro zatra┼żiti od vlasnika tlocrt stana te vidjeti koji su zidovi nosivi, a koji nisu, zbog eventualnog ru┼íenja i pregra─Ĺivanja. Imajte na umu da se, ako je zgrada nekvalitetno gra─Ĺena (a rije─Ź je o novoj zgradi) neki nedostaci vide odmah, a neki nakon godinu-dvije. Da vam se ne bi dogodile neugodnosti, nakon ┼íto ste se napokon smjestili u svoj dom iz snova, u razgledavanje nekretnine prije potpisivanja ugovora povedite sa sobom stru─Źnjaka koji ─çe vam provjeriti i potvrditi ispravnost instalacije struje, plina i vode kako se ne bi dogodili eventualni problemi nakon ┼íto se uselite. Ne zaboravite provjeriti ima li va┼í budu─çi dom klimatizaciju ili ─çete i za to morati dodatno tro┼íiti. Neke od najva┼żnijih stavki pri kupnji nekretnine su toplinska i zvu─Źna izolacija te grijanje. Lo┼ía stolarija i tanki unutarnji te slabo izolirani vanjski zidovi rezultiraju velikim ra─Źunima za grijanje i time da ─Źujete svoje susjede i oni ─Źuju vas.

Energetski certifikat

Ako je u stanu provedeno eta┼żno grijanje, provjerite je li sve napravljeno na ispravan na─Źin, a ako stan ima grijanje iz toplane, prednost je ima li kalorimetar ┼íto zna─Źi da ─çete pla─çati samo stvarnu potro┼ínju, a ne potro┼ínju odre─Ĺenu po kvadraturi stana. Od 1. srpnja 2013. kod nas je na snazi zakon po kojem ste du┼żni dobiti energetski certifikat za zgradu u kojoj kupujete stan. Po┼żeljno je i da stan ima protuprovalna vrata i, ako ih ima, provjerite jesu li ona doista protuprovalna ili je to samo kopija koja izgleda kao takva. Pored svih navedenih stavki va┼żno je utvrditi ima li zgrada vlastito parkirali┼íte, odnosno ima li stan svoju gara┼żu. Trebate znati odmah na po─Źetku, ─Źim ste po─Źeli tra┼żiti nekretninu (stan / ku─çu) da ne─çete na─çi savr┼íenu nekretninu i da u svom tra┼żenju dobro odmjerite koji su vam prioriteti.

Pri kupnji nekretnine obratite posebnu pozornost na:

1. Blizinu javnog prijevoza i povezanost s ostalim dijelovima grada te blizinu vrti─ça, ┼íkole, posla, lije─Źnika, tr┼żnice itd.
2. Provjerite odgovara li vam zemljopisni polo┼żaj zgrade i koliko je dnevnog svjetla u prostorijama te ima li stan balkon i na kojoj je strani.
3. Obratite pozornost na krov zbog eventualnog proki┼ínjavanja, a ako je rije─Ź o starijoj zgradi, provjerite kad je obnovljen.
4. U kakvom je stanju pod i jesu li ispod drvene grede ili betonska plo─Źa?
5. Ako je rije─Ź o starijoj zgradi, u kakvom je stanju pro─Źelje?
6. Obratite pozornost na funkcionalnost i iskoristivost prostorija i zatra┼żite tlocrt stana od vlasnika radi eventualnih preinaka prostorija.
7. Zatra┼żite stru─Źnjaka kada je u pitanju provjera postoje─çih instalacija struje, vode i plina.
8. Provjerite ima li va┼í budu─çi dom ugra─Ĺenu klimatizaciju.
9. Kakva je toplinska i zvu─Źna izolacija te grijanje?

Izvor: vecernji.hr


<< Nazad