Staru kuću najbolje je temeljito obnoviti

 Minimum koji bi danas trebalo poštovati prilikom adaptacija i gradnje jest niskoenergetski standardOko 40 posto ukupne svjetske energije troši se na grijanje i hlađenje rezidencijalnih i poslovnih objekata te su upravo u tom sektoru mogući najveći pomaci u energetskoj učinkovitosti, što je potaknulo razvitak tehnologija s kojima se danas u građevinarstvu mogu postići izvrsni rezultati, piše portal Zelena zona. 
 
Smanjiti potrošnju energije u kući čak i do 90 posto, danas je moguće uz primjenu suvremenih tehnologija koje se koriste prilikom adaptacija, a uskoro će takvi zahvati biti nužnost i standard. Primjerice, od 2018. godine u Europskoj uniji svaka novogradnja mora biti Nearly Zero Energy Building (zgrada gotovo nulte potrošnje energije).
 
Minimum koji bi danas trebalo poštovati prilikom adaptacija i gradnje jest niskoenergetski standard. Ne zato što to nalaže EU, nego zato što će vremenom neštedljive građevine vlasnicima biti neisplative zbog previsokih troškova (grijanja, hlađenja, rasvjete...), bilo da je riječ o obiteljskim kućama, stanovima ili poslovnim zgradama. Energetski certifikat postaje obvezatan prateći dokument u svakom prometu nekretnina i više nije svejedno u kojem se energetskom razredu nalazi pojedina zgrada. Uz lokaciju i stanje objekta, sve više će se gledati i energetska iskaznica te će upravo ta činjenica sve češće biti presudna u donošenju odluke prilikom kupnje i najma nekretnine. 
 
Faze uređenja
 
Na niskoenergetsku adaptaciju najlakše se odlučiti kada je riječ o starijoj građevini, jer se kod takvih zbog dotrajalosti ništa ne mora čuvati. Ako je kuća stara 40, 50 i više godina, potrebno je promijeniti sve instalacije (vanjsku i unutarnju stolariju, sanitarije, podne obloge, pokrov kuće i ovojnicu). 
 
Kreće se od krova koji treba obnoviti i dobro izolirati s minimalno 20-25 cm toplinske izolacije (mineralna vuna, stiropor, PUR, PIR). Zatim se radi toplinska ovojnica s 15-20 cm mineralne vune, stiropora ili neopora te se ugrađuju kvalitetni termoizolacijski prozori s tri stakla. Prilikom izvođenja toplinske ovojnice objekta treba paziti da se neutraliziraju toplinski mostovi.
 
Sljedeći je korak ugradnja nekog štedljivijeg sustava za grijanje i hlađenje. Preporuka je da se ugradi niskotemperaturno plošno grijanje (podno, zidno ili stropno) koje se ljeti koristi i za hlađenje, a sve pogonjeno dizalicom topline koja osigurava grijanje, hlađenje i pripremu tople sanitarne vode tijekom cijele godine uz iskorištavanje obnovljivih izvora energije.
 
Slijedi ugradnja ventilacijskog sustava (obvezno s rekuperatorom topline) koji osigurava kvalitetu zraka u objektu i štedi energiju, jer se ne moraju otvarati prozori. 
 
Nakon uređenja interijera kuća je spremna za useljenje. U tako energetski obnovljenoj kući više se ne treba razmišljati o štednji na grijanju, jer će ti troškovi biti zanemarivo niski, uz vrhunske uvjete stanovanja i iznimno ugodnu i zdravu mikroklimu unutarnjeg prostora. 
 
Investicija u energetsku obnovu obiteljske kuće, dugoročno gledajući, jedna je od najisplativijih.
 
Ako je riječ o adaptaciji kuće, može se računati da s 10 do 20 posto većim ulaganjem postižemo niskoenergetski ili čak pasivni standard te uštedu energije od 50 do 90 posto. Konkretno, može se računati da kompletna i opsežna adaptacija objekta sa svim radovima i materijalima košta od 400 do 600 EUR/m2 i da se s 10 do 20 posto većim ulaganjem može postići energetski razred B ili čak A. 
 
Dakle, riječ je o potrošnji energije od 20 do 40 kWh/m2 godišnje, za razliku od klasično građenih objekata koji troše 200 do 300 kWh/m2 godišnje. Adaptacija u niskoenergetskom standardu isplati se u roku od pet do sedam godina. Ako kuća nije previše stara i nema potrebe za generalnim renoviranjem te ima kvalitetno centralno grijanje, za veće uštede energije nije nužno mijenjati postojeći sustav grijanja. 
 
Izradom kvalitetne toplinske fasade, dodatnom toplinskom izolacijom krova i ugradnjom nove vanjske stolarije potrošnju energije smanjujete za 30 do 50 posto. Ugradnja ventilacijskog sustava s rekuperatorom topline znatno pridonosi uštedi toplinske energije (dodatna ušteda od 15 do 20 posto) te pruža ugodnu i zdravu mikroklimu unutarnjeg prostora. Zato je ventilacijski sustav gotovo nužna oprema niskoenergetske kuće, a pasivna kuća bez takvog sustava ne može se ni zamisliti.
 
Ako ste vlasnik nekretnine i imate mogućnosti za njezinu energetsku obnovu, ne čekajte dugo jer vam svaki mjesec kroz dimnjak i prozore nepovratno curi novac. Naručite stručni pregled objekta i eventualno snimku termografskom kamerom da vidite koliko vam topline bježi kroz fasadu objekta.

Izvor: domosfera.hr


<< Nazad