Zašto je energetski certifikat jeftin?

Tro┼íkovi isho─Ĺenja energetskog certifikata u odnosu na cijenu nekretnine i ostale popratne tro┼íkove su doista minimalni i zanemarivi.


 

Prosje─Źan stan od 60 - 70m2 u Zagrebu ima cijenu od oko 700.000 kuna. Ako se uzme da zgrada ima 20 stanova, ukupan tro┼íak energetskog pregleda, izvje┼ítaja sa mjerama energetskih u┼íteda i izdavanja energetskog certifikata je oko 8.000 kuna. Na 20 stanova tro┼íak po stanu je 400 kuna. Ili ako se ra─Źuna na cijenu stana od 700.000 kuna, tro┼íak je 0,06%, dakle bezna─Źajan. Uzme li se da vrijedi 10 godina, godi┼ínji tro┼íak za vlasnika stana je 40 kuna. U usporedbi sa godi┼ínjim tro┼íkovima elektri─Źne energije, osiguranja nekretnine, grijanja i hla─Ĺenja, vodne i komunalne naknade, radi se o zanemarivom tro┼íku.
Trošak agencije za nekretnine je 100 puta veći od energetskog certifikata
Za prethodni primjer zgrade, agencija za nekretnine ukupni je tro┼íak kupcu i prodavatelju oko 5% cijene nekretnine, a tro┼íak energetskog certifikata oko 0,06%. Op─çenito gledano, tro┼íak agencije za nekretnine je oko 100 puta ve─çi od tro┼íka energetskog certifikata, jer u na┼íem slu─Źaju anga┼żman agencije ko┼íta 35.000 kuna. Naravno da je posao agencije za nekretnine vremenski zahtjevniji i odgovorniji od posla energetskog certifikatora, no svakako ne 100 puta. Dodatni tro┼íkovi kod prodaje stana su i solemnizacija kredita koja ima cijenu oko 2.000 kuna. Prema cijeni energetskog certifikata ako se radi za zgradu kao cjelinu to je 5 puta vi┼íe. Ne umanjuju─çi vrijednost posla javnog bilje┼żnika, sigurni smo da za solemnizaciju kredita ne potro┼íi 5 puta vi┼íe vremena od energetskog certifikatora, ve─ç vjerojatno i manje. Stoga, mo┼że se zaklju─Źiti da obzirom da vrijedi 10 godina i ako se radi energetski certifikat za zgradu kao cjelinu, cijena energetskog certifikata po stanu je vrlo mala.

Izvor: zelenaenergija.org


<< Nazad